dilluns, 20 de setembre de 2010

L'AQUÓS ENCANT DE LA CANAL DE NAVARRÉS


Aprofitant les festes locals de Mutxamel, que ens brindaren un suculent "pont" del 9 al 12 de setembre, decidirem explorar una mica la geografia del nostre estimat País Valencià i el destí triat va ser la comarca de la Canal de Navarrés, a la província de València, junt a La Costera.

En aquesta zona podem gaudir de paisatges meravellosos desbordants d'aigua en poblets entranyables com ara Enguera, Anna, Xella, Bolbaite, Quesa o Navarrés. A sota us pose un mapa del relleu de la comarca per que pugueu orientar-vos.


Vam allotjar-nos a l'hotel o complex residencial PORTAL DEL CAROIG, en la carretera Gandia-Aiora km. 51, al terme d'Enguera.
L'hotel està prou bé, té una part "rústica" i una altra "moderna" (en la que estiguerem nosaltres doncs l'altra estava ja plena). La part moderna està encara per acabar ja que es veuen obres del que serà en un futur un complex d'Spa, hidromassatges, jacuzzis i totes eixes coses plaenteres que tant agraden a tothom. Hi ha una piscina molt gustosa (supose que més a l'estiu) i cal destacar el restaurant, el qual es veu que és prou famós en la contornada i al que va molta gent externa a l'hotel doncs té una cuina "delicatessen". La veritat és que tot el que vam tastar allí era molt elaborat i esquisit, destacant el "Gaspatxo Portal del Caroig", plat propi basat en el tradicional gaspatxo però fet amb ànec i bolets... molt recomanable.


Però la virtut d'aquesta comarca, de veritat, és el seu paisatge verdós i pinzellat amb aigua per tot arreu. Sí, on menys t'ho esperes t'ix un enorme doll d'aigua o un "gorgo" on banyar-se tranquil·lament (en setembre encara estava practicable l'aigua, altres mesos m'imagine que l'aigua arrapara de freda que estarà...). Haver-ne hi ha prou de "gorgos", però a continuació us detallaré els més vistosos i practicables, per a anar directament al gra, a allò millor.


Pel que fa al poble d'ANNA hi ha varis gorgos entre els que destaquen EL GORGO DE LA ESCALERA (per a mi, el millor de la zona per la seua amplària i practicabilitat).

Després tenim el GORGO DEL CATALÁN, al qual hi ha un trampolí per a saltar, però dona una miqueta de cosa banyar-se doncs és tan fondo que està molt fosc i és prou xicotet com a gorgo. Ens va contar un nadiu que li diuen el gorgo del catalán perquè fa molts anys un català va submergir-se per a explorar el fons i hi ha corrents subaquàtiques molt fortes que se l'emportaren.

També està la FUENTE DE MARZO, un paratge prou bonic amb una llaguet prou practicable on, si t'atreveixes (jo ho vaig fer...) et pots tirar des d'una roca que fa uns quants metres d'alçada, és una sensació molt forta i fresca.


A la FUENTE DE MARZO podem arribar per un caminet que va des del llac d'Anna cap a Enguera. Parlant del llac d'Anna, és un lloc on hi ha "merendero" i és com una mena de estany gran on pots llogar una barqueta (8€ l'hora) amb rems i també hi ha una piscina natural amb cascada inclosa. Per a entrar al recinte del llac s'ha de pagar (3€ per persona).

També hi ha un que es diu LA BAJADA DEL MOLINO però és molt xicotet i impracticable i consisteix en un gran doll d'aigua allà on no t'esperes que hi haja aigua i és que la localitat està envoltada d'aigua per tot arreu fins i tot al centre del poble, per això diuen allò de "Anna: ulls d'aigua".

Un altre lloc molt recomanable és el poble de QUESA on si agafes un camí vas a parar a una zona de "charcos" (allí ja no es diuen gorgos) entre els que destaquen el de la CACEROLA, el de la BAÑERA, el de LAS FUENTES i, el entranyable CHARCO DEL CHORRO, on hi ha una espècie de platja de pedres i un llaguet amb una imponent caiguda d'aigua (recomane posar-te sota el "chorro"... hidromassatge natural).

En aquest poble dinarem a un lloc que es diu BAR LA PARRA, un lloc que no és res de l'altre món, però diuen que hi fan uns excel·lents gaspatxos, el que passa és que s'ha d'encarregar prèviament (Avinguda de València, 1 ; tel. 962 25 60 22).

Un altre lloc de la comarca que cal visitar és NAVARRÉS, on recomanem anar a dinar al "MIRADOR DE ESCALONA", una restaurant on fan carns i embotits a la brasa riquíssims i té vistes a la presa d'Escalona.
D'allí anarem direcció a Quesa i ens trobarem amb un paratge amb molta màgia: "EL CHORRADOR", amb caiguda d'aigua i zones d'ombres molt boniques.
És nota que ha actuat la mà de l'humà però amb respecte a l'entorn, amb bon gust.

Per últim caldria recordar-se'n de BOLBAITE on, quasi anant-nos, descobrirem que havia com unes piscinetes municipals integrades en el riu i amb "merenderos" on és pot passar una agradable vesprada de cap de setmana familiar (crec que s'havia de pagar alguns diners -no molts- però com arribarem cap a les set de la vesprada, vam entrar de debades).

En fi, que la comarca de la Canal de Navarrés és una zona amb molta natura a veure, on pots estar molt a gust quan la calor apreta i que ens mou a seguir indagant en la fantàstica geografia del nostre estimat PAÍS VALENCIÀ.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LigaBBVA - Marcador

ELS MEUS ARTISTES MUSICALS FAVORITS